Reggia di Caserta

A casertai királyi palota sok idelátogató számára ismeretlen. Talán nem jól reklámozták az elmúlt évtizedekben, talán túl sok a látnivaló Campaniában… ki tudja. Végre, az utóbbi években egyre többen kíváncsiak rá, és szinte mindig nagyon kellemes csalódást, többször megdöbbenést okoz.

Bourbon Károly álmodja meg, mint birodalmának a székhelyét, 1750-ben. Ha csak annyit mondok, hogy 1200 terme, majdnem 1750 ablaka és több, mint 30 lépcsője van… vagy annyit, hogy kertje 3 km hosszú, és egy külön vízvezeték épült a szökőkútjainak, medencéinek a táplálására, már lenyűgöző.

Ha együtt fedezzük fel a Reggiát, nem csak száraz számokat fogsz hallani. Mesélek majd a gigantikus építkezésről, melyen még a kalózhajókon ejtett rabok is be voltak fogva, megmutatom a legszebb királyi lakoszályokat, ahol különböző dinasztiák váltották egymást (mint Nápoly trónján), és a hihetetlenül gazdag berendezést, meglepő tárgyakkal is. Nem véletlenül jelenthetjük ki, hogy a palota szépsége vetekszik Versailles csodájával.

Kedvelt fimforgatási helyszín, a második világháború bombái károsítják, 1994-ben a világ legfontosabb politikusai vacsoráztak itt együtt (köztük Clinton, Mitterand, Jelcin és Kohl, persze a házigazda Berlusconival) és 2019-ben az Univerziádé íjászati versenyeinek adott otthont. Érdekességek vannak bőven.

A kertben kényelmesen egy busszal tudunk felmenni a legszebb, legmagasabb pontig, ahol sétálunk pict az Angol parkban (Mária Karolina királyné, IV. Ferdinánd felesége álmodja ezt meg). Lefelé esetleg sétálva tanulmányozhatjuk közelebbről az értékes szobor-szökőkutakat. Mindegyiknek van egy külön története.