Közlekedés


Budapest és Nápoly között a Wizz Air és a Ryanair légitársaságoknak hetente háromszor közlekedő közvetlen járata van. A repülési idő kb. 1 óra 20 perc.

www.wizzair.com

www.ryanair.com

Szükség esetén szívesen segítek sofőrös autó, kisbusz, busz szervezésében a transzferekhez és a programokhoz egész Campania területénAlább néhány ötlet a főbb turista célpontok egyszerű megközelítéséhez.

A nápolyi repülőtérről (Capodichino)

Nápoly központjába:

-Alibusreptéri busz, 20 percenként jár, 5 euro (buszon kaphatójegy). Megáll a vonatállomásnál (piazza Garibaldi), és a Castel Nuovo mögött (Stazione Marittima, gyorshajók kikötőjétől 100 méterre a főépület előtt).

https://www.sitabus.it/en/alibus-2/

Nápolyban viszonylag jól közlekednek a buszok, a metrók (többféle vonal is létezik, városon belül/kívül) és van 4 “funicolare”, azaz sikló, melyekkel a város magasabban fekvő részeit lehet megközlíteni. A városon belül felhasználható az “Uniconapoli” jegy, mely az utazás kezdetétől számítva 90 percig bármelyik járműn érvényes. A jegy megvásárolható az újságárusoknál és a Tabacchi trafikokban. Ára 1,30 euro.

Sorrentoba (Pompei, Castellamare di Stabia):

-van járatos busz, napi 8 alkalommal. Repülőtérről indul minden nap: 9.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.30, 16.30, 18.00, 19.30. Menetidő reptér és Sorrento között 1 óra 15 perc, a jegy (buszon kapható) 10 euro. Sorrentoból a reptérre: 6.30, 8.30, 9.00, 10.30, 12.00, 14.00, 15.00, 16.30, menetidő 1 óra 30 perc.

www.curreriviaggi.it

-Alibus-szal a nápolyi vonatállomásig, onnan Circumvesuviana Sorrentoba közlekedő járatával tovább (összesen kb. 2, 2 és fél óra, 8 euro)

http://www.oraricircumvesuviana.it/

Amalfi partvonalra:

A nápolyi reptér és az Amalfi partvonal települései között menetrend szerinti transzfer buszjáratot üzelmetet a Pintour cég (Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Minori, Ravello, Amalfi), Pompei érintésével. Jegyek online, vagy a buszon válthatóak. Menetrend és bővebb információk:

http://www.pintourbus.com

Salernoba (Vietri sul Mare):

Van járatos busz, hétfőtől szombatig 9.30, 13.30, 15.30, 19.30 (Capodichino reptér-Salerno), menetidő 1 óra 10 perc, a jegy 7 euro. Salerno-Capodichino: 7.00, 11.00, 13.00, 17.00

www.buonotourist.it

Nápolyból

Herculaneum-Vezúv-Pompei-Sorrento mind a Circumvesuviana “vonalán” vannak. Ez egy kisvonat, mely a nápolyi Garibaldi térről (vonatállomás, elég követni a “Circumvesuviana” táblát) visz Sorrentoba (fontos, hogy Sorrento legyen az irány, mert több vonala létezik a Circumvesuviananak!). Jegyvételnél érdemes mondani, hogy melyik állomásig utazunk, változnak az árak (Nápolytól Sorrentoig 3,40 euro, ez a maximum). A Circum reggel kb. 5.15 és este 22.30 között jár. Menetidő Nápolytól Sorrentoig kb. 1 óra 30 perc.

Herculaneum: kb. 20 percre Nápolytól (Ercolano Scavi a megálló neve)

Vezúv: mind Herculaneum, mind Pompei megállóktól visz fel busz a kráterhez (Pompeiből oda-vissza 10 euro)

Pompei: a Villa dei Misteri megállótól 100 m-re van az ásatások bejárata

Sorrento: a piazza Lauro-n, a városközpontban van a Circumvesuviana végállomása

http://www.oraricircumvesuviana.it/

Capri Nápolyból gyorshajóval (jet), vagy komppal (traghetto) közelíthető meg.

-gyorshajó: a Molo Beverelloról indulnak, reggel és délután kb. 20 percenként. Menetidő kb. 45 perc, a jegy ára 35-38 euro oda-vissza (17-19 euro/út)

www.gescab.it

-komp: a Calata Porta di Massaról indul; naponta néhány járata van csak, 60 és 80 perces menetideje van, egy út ára 14,50 euro a gyorsabb, 11,20 euro a lassabb

www.caremar.it

Amalfi partvonal: Nápolyból helyi közlekedéssel SITA buszokkal (www.sitabus.it), vagy hajóval (főszezonban a Metro del Mare jól működik, http://www.alicost.it) lehet megközelíteni. Ide ajánlom a sofőrös autót, kisbuszt, mert a partvonal szépségét nézelődve, itt-ott megállva (és profi sofőrrel) lehet igazán élvezni.

Sorrentoból

Pompei, Hercualneum, Vezúv, Nápoly: Circumvesuvianaval, mint Nápolyból Sorrento felé, fordított irányban.

Capri: Sorrento kikötője a Marina Piccola, ez a Tasso tér (városközpont) alatt van. Egy kanyargós út, vagy lépcsők vezetnek ide (a térről kb. 10 perc séta). Vagy gyorshajóval, vagy komppal lehet Caprira eljutni.

-gyorshajó: reggel és délután igen gyakran indulnak, az út kb. 20 perces, a jegy ára oda-vissza 32-34 euro (15-17 euro/út)

www.gescab.it

-komp: napi 4 járata van, menetideje 30 perc, a jegy ára 13 euro egy útra

www.caremar.it

Amalfi partvonal: SITA helyi járatos busszal, vagy hajóval Positano és Amalfi városkáiba. Esetleg bérelt, vagy sofőrös autóval.

www.sitabus.it