Ötletek, tanácsok

Hol érdemes megszállni?

Sokan kérdezik, hol érdemes megszállni Nápolyban.

Ha központi szállást keresel, szinte biztosan a piazza Garibaldi hoteljei jelennek meg első helyeken. Bavallom, nem „tilos” itt megszállni, de nem ajánlom túl jó szívvel. Azt szoktam mondani, hogy nem a legbájosabb hely az Nápolyban. Kaotikus, elég koszos és esténként felemás (bár sokan szeretik ezt a kicsit „olyan” arcát a városnak). Tény, hogy a vonatállomás közelsége előny a látványosságok, pl. Pompei és Sorrento megközelítésében.

Nápoly központja, zölddel jeleztem az ajánlott részt

Én leginkább a valódi központ, azaz via Toledo, Municipio, esetleg Spaccanapoli környékét ajánlom. Vagy, ha nagyon autentikus helyre vágysz, a spanyol negyed (Quartieri Spagnoli) első, via Toledo melletti utcáit.

Ezek a helyek mind központiak, akár a kikötő, akár a nápolyi látnivalók gyalogos távolságban vannak. A vonatállomás (pl. Pompei, vagy Sorrento uticél miatt) mind metroval, mind busszal egyszerűen megközelíthetőek.

Az elmúlt évek során a megszokott szállodák mellett rengeteg bed and breakfast és kiadó lakás nyílt meg az ideérkező turisták számára. Tehát választék van bőven.

Ha pedig Sorrento környékét választod, nagyon mellényúlni nem tudsz, azaz nyugodt a környék. Arra figyelj, hogy a közlekedési eszközökhöz közeli szállást keress, és az esetleges repülő menetrend ne legyen probléma (volt, hogy késő esti érkezéskor már nem volt busz a reptérről Sorrentoba, stb). Tudd, hogy a sorrentoi vidék élete szezonálisabb, mint Nápolyé. Télen esténként kicsit kihaltabb ez a rész, míg Nápolyban sosem unatkozol.

A szállások megközelítését a Közlekedés menü alatt tanulmányozhatod.

Campania ArteCard

Campania turistakártyája előnyös lehet számodra, ha a kultúra helyeit (múzeumok, archeológiai területek) tervezed meglátogatni és szívesen utazol helyi közlekedéssel. Nem egyszerű eligazodni a sok kártya között, picit próbálok segíteni.

Elöljáróban egy fontos dolog. Olaszországban minden állami múzeumba és archeológiai területre a 18 év alatti EU állampolgárok ingyenesen lépnek be, a 18-25 év közöttiek kedvezménnyel (most egységesen 2 euro a belépő nekik mindenhová). Mindenhol kérnek kort és állampolgárságot mutató igazolványt.

Nézzük a kártyákat.

Általában a „Campania 3 giorni” kártyát szoktam ajánlani.

Campania 3 giorni kártya

Ez röviden így működik:

Ára: 32 euro

Három napig érvényes az első érvényesítéstől (vagy első utazás, vagy első belépés valahová). Pl. ha hétfőn 11.00-kor lett érvényesítve, szerdán 23.59-ig érvényes. Személyre szól, át nem ruházható.

Magába foglalja a korlátlan számú utazást (az UNICOCAMPANIA közlekedési eszközein). Ami benne van az árban: Nápolyban a buszok, a villamos, a siklók, metro, egész Campaniában a Circumvesuviana, (ezek közül nekünk az a fontos, amely Nápoly és Sorrento között jár és mind Herculaneumba, mind Pompeibe elvisz). Ugyanígy érvényes a Cumana és a Circumflegrea kisvonataira (ezek pl. Pozzuoli térségébe járnak).

Ami nincs benne: fontos tudni, hogy az Alibus (reptéri busz), az Amalfi parton közlekedő buszok, a szigetkre induló hajójáratok és a Pompeiből a Vezúvra közlekedő EAV busz nincsenek ebben benne! Nem érvényes a Campania Express gyorsabb Nápoly-Herculaneum-Pompei-Sorrento vonatra sem.

Az első kettő (listán szereplő) helyre ingyenes a belépés, a harmadiktól pedig kedvezményeket biztosít.

A fiatalabbaknak érdemes a „Campania 3 giorni giovani” kártyát megnézni (ne feledd, 25 év alatt az állami helyekre 2 euroért léphetnek be alanyi jogon!)

Ára: 25 euro, ugyanúgy működik, mint a felnőtteké, de ez 18-25 év között használható.

Érdekes lehet még a „Campania 7 giorni”, ha az összes múzeumot felfedeznéd és esetleg van járműved.

Campania 7 giorni kártya

Ára: 34 euro

Hét napig érvényes az első felhasználástól számítva.

Az első 5 helyre ingyenes belépést biztosít (a listán ellenőrizd hová érvényes!), a hatodiktól kedvezményt ad.

Utazásra nem jogosít.

Utolsóként, ha kimondottan Nápoly látnivalóiba szeretnél elmélyülni, akkor gondolkozz el a „Napoli 3 giorni” kártyán.

Napoli 3 giorni kártya

Ára: 21 euro

Három napig érvényes, az első három múzeumba (a listáról) ingyenes belépést bitosít, a negyediktől kedvezményest (ha belegondolsz, az Archelógiai Múzeum belépője 18 euro…).

Nápoly területén az UNICOCAMPANIA járatain korlátlan közlekedésre jogosít.

A kártyát megvásárolni Interneten a www.campaniartecard.it honlapon, vagy itt a helyszínen, többek között a repülőtéren, a Stazione Centralén, a Galleria Umbertoban, a kikötőben és több újságárusnál tudod.