Vezúv

A Nápolyi öböl összetéveszthetetlen látványát a szinte tengerből kimagasló Vezúvnak is köszönheti. Gyermekkorunk óta, iskolás tanulmányainktól fogva vágyunk a működő vulkánnal való találkozásra.

Az itt élő számára a tűzhányó jelenléte természetes. Ők ide születtek, a vulkánnal együtt nőttek fel. Hiába a múlt ismerete. Tudják, hogy Kr.u. 79-ben egész városokat pusztított el, hogy 1631-ben csak San Gennaro “közbenjárása” védte meg Nápolyt, és hogy nagyapáik 1944-ben úgy lapátolták a Vezúv hamuját az utcákról, mint a mi apáink a januári havat. Mégsem félnek.

Ha az előző generációk San Gennaro védelmében bíztak, a mai ember mögött már a tudomány is ott áll. Mert valóban a világ egyik legveszélyesebbnek tartott vulkánja mellett élünk, de földünk tudósai figyelik minden rezzenését. Az 1944 óta nyugalmi fázisban lévő óriás akár egymillió embert is veszélyeztethet. Egyelőre pihen, de nem tudjuk meddig.

Ami biztos, hogy kráterét meghódítani, az elmúlt évszázadok lávafolyamai között sétálni és az itt-ott feltörő füstjeleket fürkészni hatalmas élményt jelent.

Ha beleolvasnál a Vezúv túra ajánlómba, ITT találod.