Pompei antik csodái

Pompei egy felfedezésre váró csoda!

Pompei nem egy halott, ókori romterület. Egy meglepően élettel teli város, ahol egy időutazás részesei lehetünk a római korba. Antik köveken lépkedünk, bepillantunk az üzlethelységekbe, megismerjük az elegáns domusokat és egy ókori bordélyházba is betekintés nyerünk. Egy komoly, több, mint tízezer lakosú kereskedőváros hétköznapjai tárulnak fel előttünk. Én szeretek a pompei emberek életéről is mesélni. Hol vásároltak? Hogyan étkeztek? Hol szórakoztak? Így, ha kedvünk tartja, meglátogatjuk a máig ismert legrégebbi anfiteatrumot, vagy éppen a város színházait, fürdőit. A Forumon, a templomok és a piacok megtekintése közben rádöbbenünk, mennyire közel van a Vezúv Pompeihez, és milyen szörnyű lehetett az a Kr.u. 79-es pillanat, amikor a város elpusztult. Az áldozatokról is beszélgetünk, sőt több gipszből kiöntött holttest maradvánnyal is találkozunk. A program kb. három órás.

Ha hosszabb programot szeretnél, akkor együtt folytatjuk. De ha közös három óra után egyénileg nézelődnél, kedvedre maradhatsz az ásatási területen, betévedhetsz turisták nélküli sikátorokba, rejtettebb domusokba, városfalakon kívüli necropoliba, azaz ókori temetőbe.

A sok évtized után most megnyílt Antiquarium szépségeit is kár kihagyni, mely a romterület kijáratánál van, és amely egy apró, de igen gazdag múzeum. Gipszből kiöntött áldozatok testei, freskók, ókori talizmánok és érdekes használati tárgyak hozzák közelebb hozzánk a kettőezer évvel ezelőtti Pompeit.