Nápoly gyalogosan

A Dómnál találkozunk, ahol fejest ugrunk Nápoly múltjába és jelenébe, a nápolyi ember érdekes gondolkodásmódjába (és máris találkozunk nem várt magyar vonatkozásokkal). Ezután az óvárosi sikátorokba indulunk, bejárjuk Nápoly autentikus részét. 1995 óta Világörökség az egész óközpont, ahol a mai napig 2500 éves történelemről mesélnek az épületek, a templomok felbecsülhetetlen értékei, a megőrzött szokások és az illatok. Sétánk során bepillantunk elegáns nemesi épületekbe, hagyományőrző kézművesek műhelyeibe, és megkóstolhatjuk a nápolyi finomságokat. Pár fillérből egy hamisítatlan margherita pizza, egy sfogliatella (tipikus helyi sütemény) és a legjobb espresso után folytatjuk a város felfedezését. Szűk sikátorok és tágas terek váltják egymást, rengeteg rejtett csodával. Középkori kolostorok csöndes kerengői, házfalakra akasztott oltárok, színes muralesek az utcaművészek jóvoltából fogják a sétánkat kísérni.

Személyre szabottan alakítjuk ki a programot. Így ha szertnéd Árpádházi Mária ámultba ejtően szép síremlékét látni egy csöndes, eldugott templomocskában, vagy a világhírű Cristo Velato szobor előtt némán álldogállni a Sansevero kápolnában (mert a szavad eláll a szépségétől), esetleg a Santa Chiara kolostor egyedülálló majolikás kerengőjében sütkérezni a város szívében, mégis annak zajától távol… mindezt megoldjuk. Ugyanígy, ha a Spanyol negyed sikátorainak hangulatával, mesterségeivel és street art-jával ismerkednél szívesen és a Maradonának dedikált téren kávéznál, ezt is megvalósítjuk.

Nápoly megismerésére hetek sem elegendőek, de a lehető legtöbbet (és leginkább helyi szemmel) próbálom megmutatni az igényeid szerint.