Herculaneum ókori városa

Herculaneumnak mindig a „kistestvér” sors jutott a méltán híresebb Pompei mellett. Néhány éve kezd megváltozni ez a meglátás. Egyre több vendégem kíváncsi rá, sőt irodák is beveszik programjukba e gazdag ókori város megtekintését. És nem csalódnak!

A városka apróbb volt, mint Pompei, és sok mindenben különbözött is nagyobb szomszédjától. Ha velem jöttök, elmesélem, itt miért nem találkozunk a jellegzetes ókori „zebrákkal”, amelyek Pompeire jellemzőek, miért maradtak meg emeletes épületek és az elszenesedett szerves anyagok (megdöbbentő lesz ókori ajtókat, ágyakat látni) és miért hittük sokáig azt, hogy a város lakói el tudtak menekülni a Vezúv dühe elől i.u. 79-ben.

A feltárt terület nem túl nagy, az antik Herculaneum tetején a mai napig egy komplett város éli hétköznapjait. Ezzel ott a helyszínen szembesülni szinte megmosolyogtató (miközben ókori utcákon sétálunk, a háziasszony a fejünk fölött tereget…)

Néhány éve Herculaneum egy apró, de annál érdekesebb múzeummal lett gazdagabb, ahol itt megtalált ékszerek, értékek és használati tárgyak teszik teljessé az archeológiai terület meglátogatását.

A program kb. 2-2,5 órás, és többek szerint érdekesebb, mint Pompei (ezt csak nagyon halkan mondom, majd Ti eldöntitek!).