Gasztronómia

Ha a gasztronómia is érdekel és a környék megismerését a helyi finomságok, jellegzetességek megkóstolásával is szeretnéd gazdagítani, szívesen segítek.

Nápolyban nem tudsz úgy lépni kettőt, hogy ne találkozz egy isteni pizzeriával, ahol megkóstolhatod az egyszerű, de mennyei Margheritát (szigorúan olasz sörrel mellé). Ugyanígy a bárok minden sarkon a legjobb espressokat kínálják, amit a helyiek szigorúan pultnál hörpintenek le (igen, mindössze egy korty, de méregerős és nagyon finom!) Nápolyban nagyon finom fagylaltot is ehetsz, nyáron akár briósban, ebéd helyett.

Ha komolyabban belemélyülnél a helyi ízekbe, akkor az autentikusabb sikátorokba menj, előbb-utóbb találkozol egy pulttal, ahol ‘o pere e ‘o musso-t àrulnak. Hogy mi az? Abált marha orr, láb és pacal friss citromlével meglocsolva…a helyiek esküsznek rá…

Az ezer felfedezésre váró íz mellett íme néhány ötlet, mellyel “finomabbá” teheted a programjaidat:

Borkóstolás: Campania borai finomak, és több lehetőségünk is van borkóstolára. Többek között egy, a Vezúv lankáin fekvő, Lacryma Christi bort készítő családi borászatban, ahová az évek során sok vendégem ellátogatott. Itt a többféle bor megkóstolása mellett egy könnyű, de komplett ebéddel is várják a látogatókat. És nem csak borokat, hanem olíva olajat, valamint egy különleges ecetet is megkóstolhatsz. Mindezt csodaszép környezetben, a Vezúv tengerre néző lankáin.

Tippem: egész napos programként kényelmes lehet Pompei megtekintése, majd borkóstolós ebéd, és délután a Vezúv kráterének a meghódítása.

Mozzarella kóstolás: főleg Paestum vidékén van több olyan komoly bivalyfarm, ahol (időpont és kapacitás függvényében) akár a mozzarella készítésének a folyamatába is betekinthetsz. Megtudod, miért mozzarella a neve, miért pont ezen a vidéken érzik jól magukat a bivalyok. És miután megkóstolod a környék „fehér aranyát” rádöbbensz, hogy amit eddig bárhol máshol ettél, az valami más volt. Nem hiába védett eredetminőségű a mozzarella di bufala campana… az egyszerű kóstolótól a gazdagabb ebédig (helyi specialitásokkal) széles a lehetőségek palettája.

Tippem: bivaly farm látogatása kóstolóval, majd Paestum gyönyörű görög templomai alatt sétálni, ahol a nyugalom és a hatalmas dór oszolpok tökéletes együttest alkotnak.

Citrom ültetvény: az Amalfi partvonal és a sorrentoi vidék ma már a citrom hazái, miután az arabok behozták ezt az értékes gyümölcsöt ide a X. század környékén. Egy generációk óta citrom termesztésével foglalkozó család kertjébe van lehetőséged ellátogatni. Náluk szinte mindent megtanulhatsz a citromról. Itt átérzed a kétkezi munka nehézségét és nemességét, a megszámlálhatatlan emeletnyi, sziklafalba vájt teraszok csodáját. És nem utolsó sorban megkóstolhatsz e gyümölcsből készülő, sokszor számunkra ismeretlen ételeket, italokat is.

Tippem: ha több napod is van az Amalfi környéken, náhány órát a citromfák árnyékában töltve, messze a tömegtől, az illatok és színek birodalmában biztosan felfrissülsz.