Campania


Nápolytól Északra vagy Délre, szárazföldön vagy tengeren indulva pillanatok alatt valami érdekes látnivalóhoz érünk.

Capri… ki ne hallott volna erről az apró szigetről, melynek szépsége  már Augustus és Tiberius császárokat is megigézte. A legenda szerint a híres Kék Barlang Tiberius magánfürdője volt, a Villa Jovis romjait ma is láthatjuk… Őket a történelem során számtalan híresség követte ide. Caprit napjainkban rengeteg turista látogatja.  Mégis, eldugottabb  sarkaiban a sziget  megmaradt a magányosan alkotó művészek paradicsomának. A természet szépsége és a mediterrán életérzés tökéletes együttese adja e hely egyedülálló hangulatát.

Campi Flegrei, azaz Tüzes Mezők. Már az ókori görögök is így hívták a Nápolytól északra eső vidéket. Hogy miért Tüzes? Vulkanikus területen járunk, ahol füstölgő kráterek (a Solfatara kihagyhatatlan!), apró tavak és termálforrások váltogatják egymást. Római patríciusok kedvelt nyaralóhelye volt ez, amit az itt-ott felbukkanó évezredes villák és fürdők maradványai bizonyítanakCumaaz antik görög kolónia romjai is itt találhatóak (i.e.750)

Pompei és Herculaneum. Ez a két több ezer éves város egymástól alig 20 km-re fekszik, mégis oly különbözőek voltak. Az első nyüzsgő kereskedőváros, a második apróbbjómódú település. De közös sors várt rájuk… Kr.u. 79-ben az ókor leghíresebb katasztrófája tette őket halhatatlanná és világhírűvé. Hihetetlen, leírhatatlan érzés a római korba visszatérni, városaikban sétálni, házaikba bepillantani. Egy felejthetetlen időutazás az ókorba, amit évente több, mint 3 millió turista megtesz a világ minden tájáról érkezve.

A Vezúv… a nápolyiak megtanultak együtt élni vele. Bár máig működő vulkán, és 1281 méter magas krátere végzetetes veszély lehet több százezer embernek, a helyiek fatalisták. Amíg San Gennaro, Nápoly védőszentje jókedvű, nem történhet semmi baj! Nagy élmény megmászni kráterét, esetleg lankáin egy helyi családi borászatban megkóstolni a híres Lacryma Christi (Krisztus Könnye) bort a gazda vendégszeretetét élvezve.

Ha Caserta felé vesszük az irányt, érdemes meglátogatni a Reggia di Caserta-t, a Bourbon királyok 18.sz-i palotáját. Versailles szépségével vetekszik. 1200 terme, csodás díszlépcsője, 3 km hosszú, vízesésekkel gazdagított kertje teszik ezt Európa egyik legszebb barokk kastélyává.

Ischia az öböl számunkra kevésbé ismert szigete. Pedig 6 apró városa mind felfedezésre vár, és a Madonna del Soccorso templom terszaráról látható naplemente is felejthetetlen! Vulkanikus eredete miatt  dús a növényzete és termálforrásokban gazdag. A helyiek csak “Zöld sziget” néven emlegetik. A német turisták kedvenc wellness uticélja. Homokos tengerpartok, családias panziók, kitűnő konyha és sok-sok mosoly vár itt bennünket.

Amalfi partvonal: a kék ég és a még kékebb tenger között felfüggesztve kanyarog ez az “Isteni Partvonal”, mely minden kanyarban egy új, csodálatos panorámát varázsol elénk. Érintjük Positano, Amalfi, Maiori, Minori, Ravello apró, megkapó szépségű városkáit, melyek ezerszínű házai mintha egy ügyes festő ecsetvonásai által lennének a hegyodalba varázsolva. Mindez illatozó citromligetek és olívaültetvények között, egy örök élmény!

Paestum méltóságteljes templomai i.e. 550 óta magaslanak itt, jelzik az egykori görög város, Poseidonia tündöklését. Hera, Nettuno és Cerere templomai felbecsülhetetlen értéket képviselnek az egykori görög templomépítészet megismeréséhez. Az ásatások melletti múzeumban látható a “Tomba del Tuffatore”, síremlék i.e. 480-ból, tökéletes belső dekorációval.

Ez az apró csokorba kötött ízelítő ötletet adhat a vidék fontosabb látnivalóiról, de a színeket, az illatokat, a helyi hangulatot Önök kell, hogy lássák, érezzék, átéljék egy nápolyi hosszú hétvége keretében!